Kontakt

Portfolio: Ostryweb @ Instagram.

úterý 22. ledna 2013

Padání Chrome při ukládání a praskání zvuku streamu

Před nějakým časem mi začal prohlížeč Chrome padat kdykoliv jsem chtěl provést nějakou akci se souborovým systémem. Tedy uložit soubor (rsp. otevřít dialog kam soubor ukládat), otevřít soubor atd. Bylo to frustrující protože jediná věc, která fungovala, bylo vyvolat ukládání jako první událost po spuštění browseru a to dříve, než otevřu jakoukoliv stránku. Pak se vše dělo korektně.

Tento stav setrvával několik měsíců, takže jsem se toto dokonce naučil dělat při každém spuštění jako správný Homo Sapiens. Není nic horšího, než když kliknete na odkaz a uvědomíte si, že jste onu proceduru po startu neudělali, tudíž za pár milisekund vás pozdraví hláška o pádu.

pád Chrome při ukládání

Obvzlášť oblíbená varianta je při stahování ze serverů, které Vás nutí čekat půl minuty, aby naservírovaly Captchu, následuje pád a po obnovení server hlásí, že jste vyčerpali přidělenou kapacitu a můžete to zkusit znovu až za hodinu. Tomuto stavu nepomohla ani reinstalace. Ale jak říkám, člověk se naučí.

Od určitého updatu Chrome se mi začala dít druhá nepříjemnost - u streamovaného videa se objevovalo praskání zvuku. Někdy videa (stream, youtube, čt...) jela v pořádku, ale od nějaké akce začala praskat a hotovo. Stejný problém měli s Chromem rodiče na úplně jiném stroji, konfiguraci a parametrech připojení k internetu. Když se ta samá stránka otevřela ve Firefoxu, vše jelo korektně.

Řešením obou problémů v mém případě bylo zakázání jedné z knihoven Flashe v prohlížeči (neptejte se, jak Flash souvisí s ukládáním souborů). Tedy do adresního řádku Chromu stačí napsat about:plugins a najede stránka s výpisem modulů, se kterými Chrome zachází. Vpravo nahoře je pak rozbalovací odkaz "+ Podrobnosti", kterým se rozbalí detaily.

U pluginu Adobe Flash Player pak stačilo kliknout na odkaz "deaktivovat" u souboru pepflashplayer.dll, celý blok pak zšedne.



Toť vše. Žádný další problém se zvukem videí a žádný problém při ukládání souborů. Zároveň si nejsem jist, k čemu knihovna slouží, protože i obsah ve Flashi jede dále normálně.

Snad to někomu taky pomůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat